
ایمپلنت یا کاشت دندان روشی است که به کمک آن دندانی جدید جایگزین دندان از بین رفته میشود. در این روش پایهای فلزی که معمولا از جنس پلاتین و سازگار با بدن انسان است در استخوان فک جای میدهند سپس دندان مصنوعی ساخته شده را روی آن فیکس میکنند دندان کاشته شده با دندان طبیعی انسان تفاوتی ندارد و هر دندان به صورت جداگانه ساخته و در محل خود قرار میگیرد و برخلاف دندان مصنوعی متحرک نیست. در ادامهی این مقاله خانه سلامت ایران شما را با ایمپلنت بیشتر آشنا خواهد کرد.
انتظارات بیمار از ایمپلنت
ایمپلنت نوعی جراحی سرپایی محسوب میشود و کل جراحی به طور همزمان انجام نمیشود و نیاز به زمان دارد فرآیند کاشت دندان شامل مراحلی به صورت زیر است:
- خارج کردن دندان آسیب دیده
- آماده سازی استخوان فک در صورت نیاز
- قرار دادن پایه اولیه ایمپلنت در فک
- جایگذاری پایه اصلی ایمپلنت
- جایگذاری دندان مصنوعی
فواید ایمپلنت
کل فرایند ممکن است که به چند ماه زمان نیاز داشته باشد و بیشتر زمان مورد نیاز مربوط به موقعی است که باید به استخوان فک اجازه رشد داد تا به طور کامل اطراف پایه را پر کند بسته به موقعیت بیمار شرایط جراحی و مواد مورد استفاده تغییر خواهد کرد.
کاشت دندان فواید بسیاری دارد از جمله:
- بهبود زیبایی ظاهری
- کاشت دندان به فرد این احساس را القا میکند که دندان طبیعی او است و چون به گونه در دهان قرار میگیرد که به استخوان فک متصل میشود پس دائمی است.
- بهبود مهارت صحبت کردن
دندان مصنوعی موقع صحبت کردن حرکت خواهد کرد و این موجب میشود که فرد نتواند کلمات را به درستی ادا کند در حالی که کاشت دندان این اعتماد به نفس را به فرد خواهد داد که بدون هیچ گونه نگرانی و به راحتی صحبت کند.
احساس راحتی
دندان کاشته شده چون بخشی از دهان فرد میشود حرکات آن در دهان به حداقل خواهد رسید و در نتیجه فرد احساس راحتی خواهد کرد.
جویدن غذا بدون مشکل
استفاده از دندانهای مصنوعی جویدن غذا را برای فرد سخت خواهد کرد در حالی که کاشت دندان مانند دندان طبیعی عمل میکند و به فرد اجازه میدهد که هر غذایی را که دوست دارد بدون اضطراب و درد می کند.
افزایش اعتماد به نفس
داشتن دندانهای زیبا موجب میشود که فرد با خیال آسوده صحبت کند و لبخند بزند کاشت دندان میتواند به خوبی این موقعیت را برای افراد فراهم کند.
بهبود بهداشت و سلامت دهانی
یکی از بهترین مزیتهای کاشت دندان این است که نیازی به ایجاد تغییر در دیگر دندانها نیست به عنوان مثال در دیگر روشها برای ثابت کردن دندان باید از محافظهایی برای ثابت نگه داشتن آن استفاده کرد بنابراین برای ایجاد فضا ممکن است که نیاز باشد از تعداد دندانها کم کرد در حالی که در روش ایمپلنت نیازی به استفاده از دیگر ابزار اضافی نیست و همین موضوع باعث میشود که رعایت بهداشت دهان راحتتر شود.
ماندگاری طولانی
کاشت دندان ماندگاری طولانی دارد و با مراقبت درست و صحیح میتوان طول عمر آن را افزایش داد و سالها بدون هیچ تغییری از آن استفاده کرد.
معایب ایمپلنت
این روش معمولا موفقیت آمیز است اما همانند روشهای دیگر درمانی میتواند عوارضی به همراه داشته باشد:
- عفونت
- جراحت یا تخریب رگهای خونی اطراف دندان
- آسیب اعصاب
- مشکلات سینوسی
میزان موفقیت آمیز بودن ایمپلنت
میزان موفق بودن این روش به مکانی که دندان در فک کاشته میشود بستگی دارد اما به طور کلی تا ۹۸ درصد این جراحی موفقیت آمیز است.
چه کسانی میتوانند ایمپلنت انجام دهند؟
در بیشتر موارد افرادی که از سلامتی عمومی برخوردار هستند و میتوانند برای رفع مشکلات دهانی خود به پزشک مراجعه کنند میتوانند کاشت دندان را انجام دهند و افرادی که دارای لثه و استخوان فک سالمی هستند نیز میتوانند این جراحی را انجام دهند زیرا استخوان فک باید توانایی نگه داری پایه ایمپلنت را داشته باشد، اشخاصی که تمایل به کاشت دندان دارند باید از بهداشت دهانی خوبی برخوردار باشند و به طور مرتب برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنند افرادی که از بیماریهای مزمنی مانند دیابت و بیماری قلبی رنج میبرند یا بیمارانی که باید رادیو درمانی در ناحیه گردن و سر انجام دهند باید قبل از انجام کاشت دندان با پزشک صحبت کنند.
کاشت دندان
گام اول برای انجام این کار مراجعه به یک دندانپزشک متخصص و با تجربه است مرحله دوم کاشت ریشه دندان است در این مرحله پایهی اصلی که دندان بر روی آن قرار خواهد گرفت در استخوان فک قرار داده میشود این پایه از جنس تیتانیوم است، سپس به مدت ۱۲ هفته به آن زمان میدهند تا لثه رشد کند و اطراف پایه ایمپلنت را پر کند بعد از اتصال کامل پایه و لثه بخش دیگری از پایه که دندان به آن متصل میشود را وصل میکنند برای ساخت دندان جدید دندانپزشک از مدل دندانهای بیمار الهام میگیرد به گونهای که دندان جدید تفاوت زیادی با دیگر دندانها نداشته باشد و در انتها تاج دندان را بر روی پایه قرار خواهد داد؛ برخی از بیماران به جای استفاده از یک تاج مجزا نیاز به چند محافظ برای ثابت نگه داشتن دندان هستند؛ پزشک قطعا در همرنگ بودن دندان جدید و دیگر دندانها دقت خواهد کرد و چون دندان کاشته شده در استخوان فک قرار گرفته است و هیچ گونه حرکتی ندارد با همرنگ بودن با دیگر دندانها، حس دندان طبیعی را القا خواهد کرد.
طبق بررسی خانه سلامت ایران در بعضی از موارد که استخوان فک بیمار به اندازه کافی ضخامت ندارد یا بسیار نرم است ممکن است که به پیوند استخوان نیاز باشد زیرا عمل جویدن میتواند فشار زیادی به استخوان فک وارد کند و در صورتی که فک توانایی تحمل آن را نداشته باشد جراحی کاشت دندان موفقیت آمیز نخواهد بود؛ پیوند استخوان میتواند فضایی محکم برای قرار دادن پایه ایمپلنت ایجاد کند؛ استخوان پیوندی میتواند از دیگر نقاط بدن بیمار انتخاب و برداشته شود در این باره باید با پزشک صحبت شود؛ ممکن است به چندین ماه زمان نیاز باشد تا استخوان پیوندی به طور کامل رشد کند و آماده کاشت دندان شود تمام این شرایط را وضعیت استخوان فک مشخص خواهد کرد.
بعد از ایمپلنت
بعد از انجام کاشت دندان بیمار ممکن است سوزش، درد و تورم در لثه و صورت را تجربه کند همچنین خونریزی لثه امری عادی است بهتر است که بعد از کاشت دندان فرد غذاهای نرم و روان را مصرف کند تا محل جراحی شده سریعتر بهبود یابد.
آیا ایمپلنت دردناک است؟
بیشتر افرادی که ایمپلنت انجام دادهاند مراحل آن را کمی دردناک گزارش کردهاند استفاده از بیحسی موضعی حین جراحی میتواند در مهار درد موثر باشد جالب این است که برخی از بیماران درد کاشت دندان را کمتر از کشیدن دندان دانستهاند؛ بعد از قرار دادن پایه در فک درد ناشی از زخم را میتوان با مسکنها تسکین داد.
مراقبت از ایمپلنت
مراقبت از دندان کاشته شده دقیقا مانند دندان طبیعی است و باید از مسواک، نخ دندان و شویندههای ضد میکروبی استفاده کرد و به طور منظم به دندانپزشک برای معاینه و بررسی دندانها مراجعه کرد.
نتیجه گیری
ایمپلنت یا کاشت دندان روشی است که دندان درست در محل ریشه دندان اصلی قرار میگیرد و بعد از اتمام جراحی با دندان طبیعی فرد تفاوتی نخواهد داشت، این جراحی فرآیندی زمانبر است و خانه سلامت ایران در این مقاله به معرفی این روش پرداخت.