راهنمای کامل تاسیس کلینیک ترک اعتیاد

تاسیس کلینیک ترک اعتیاد یکی از راههایی بهشمار میرود که در آن بیمار میتواند ضمن انجام خدمات مشاوره و اقدام به ترک اعتیاد سلامت خود را بازیافته و به آغوش خانواده و جامعه بازگردد. البته وجود این موسسات درمانی در واقع به عنوان یکی از ضرورتهای جامعه نیز برشمرده میشود. اصولا هدف این است تا روند پاکسازی فرد از نظر جسمی و بازگشت مجدد وی به سمت مواد اعتیادآور توسط دارو یا روشهای غیر دارویی کنترل شود. از همین رو امروزه فعالین عرصه سلامت و پزشکان این حوزه سعی دارند تا با ایجاد و راهاندازی این مراکز نسبت به سالمسازی این روند و بازگشت بیماران به آغوش خانوادههایشان اقدامات لازم را به انجام رسانند. نخستین گام بهمنظور تاسیس کلینیک ترک اعتیاد ارائه تقاضانامه به صورت رسمی برای مرجع موردنظر یعنی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و همچنین سازمان بهزیستی میباشد. در واقع اخذ مجوزهای لازم از طریق همین دو مرجع صورت میگیرد.
تاسیس این کلینیک و تهیه نقشههای اجرایی و اخذ تاییدیه از دانشگاههای مربوطه تابع شرایطی است که بهطور مشابه برای مراکز درمانی و درمانگاههای کشور در نظر گرفته شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تاسیس کلینیک ترک اعتیاد و همچنین سایر مواردی که در این خصوص لازم است بدانید از قبیل تهیه نقشههای اجرایی و اخذ تاییدیه از دانشگاههای مربوطه و سایر موارد مانند اخذ وام از بانکهای معتبر در صورت نیاز تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
مطالب بیشتر: تاسیس کلینیک درمان ناباروری
نکاتی چند در خصوص آئین نامه تاسیس کلینیک ترک اعتیاد
تاسیس کلینیک ترک اعتیاد مانند اغلب درمانگاه ها و مراکز درمانی دیگر تابع آئیننامه معتبر و مورد تایید مراجع ذیصلاح میباشد. این آئیننامه باید پیش از آن به تصویب رسیده باشد. مسئولیتهایی که به مدیریت این کیلینیکها و بهطور کلی به مسئول فنی واگذار شده تا حدود زیادی به وظایف مسئولین فنی در سایر مراکز درمانی شبیه بوده و کماکان همین شرایط نیز در خصوص نحوه فعالیت آنان نیز وجود دارد. متقاضیان لازم است تا تاییدیههای لازم را از ارگانها و نهادهای ذیربط از وزارت کشور، نیروی انتظامی، سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دریافت نمایند. لازم به ذکر است در صورتی که متقاضیان درصدد تاسیس کلینیک ترک اعتیاد و بستری بیماران را داشته باشند لازم است توسط وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی مجوز مربوطه برای مرکز مورد نظر صادر شود و در غیر اینصورت اگر صرفا هدف مراکز ترک مواد مخدر باشد لازم است تا از مجوز سازمان بهزیستی برای تاسیس کلینیک استفاده شود. با توجه به نوع فعالیت این مراکز به صورت زیر مشغول فعالیت میباشند و مجوزهای لازم را دریافت مینمایند:
- مراکز سرپایی ترک اعتیاد
- مراکز تخصصی درمان با داروهای به اصطلاح آگونیست از قبیل متادون
- مراکز معروف به مراکز سوء مصرف مواد مخدر
- کلینیکهای موسوم به کلیینکهای مثلثی و مراکزی که در آنها بستری بیماران انجام میگیرد. (مجوز آن توسط وزارت بهداشت و درمان صادر میشود)
- مراکز اقامتی بلند مدت و میانه مدت که در اصطلاح tc نامیده میشوند.
شرایط تاسیس کلینیک ترک اعتیاد
برای تاسیس کلینیک ترک اعتیاد در صورتی که متقاضی یا متقاضیان از جامعه پزشکان باشند فقط یک نفر متقاضی بدین منظور کافی میباشد. در صورتی که افراد واجد شرایط جهت راهاندازی کلینیک از افراد غیر پزشک باشند بر اساس آئیننامههای تاسیس درمانگاهها برای تایید متقاضیان در این مورد تصمصیمگیری خواهد شد. برخی از شرایطی که لازم است متقاضیان تاسیس کلینیکهای ترک اعتیاد در نظر بگیرند را میتوان به صورت زیر برشمرد:
- سپری نمودن دورههای آموزشی در زمینه روانشناسی بالینی و مشاوره( دورهها مشتمل بر کارگاه آموزش عملی به مدت ۸ ساعت و دوره آموزش نظری به مدت ۶ ساعت)
- داشتن مدرک تخصصی روانپزشکی تخصصی یا پزشکی( به شرط سپری کردن دوره)
- کارکنان کلینیک مشتمل بر حداقل یک نفر روانپزشک یا روانشناس،یک نفر روانشناس بالینی برای انجام مشاوره و دست کم یک نفر به عنوان پرستار
- حداقل مساحت ساختمان کلینیک ۷۰ متر مربع و مشتمل بر واحدهای زیر:
- اتاق انتظار عمومی دست کم ۱۶ متر مربع، اتاق معاینه حداقل ۸ متر مربع، اتاق دارو با دست کم ۸ متر مربع مساحت، اتاق مشاوره یا روانشناس با مساحت حداقل ۸ متر مربع، اتاقهای احیا و پرستاری با مساحت حداقل ۱۰ متر مربع.
لازم به ذکر است که مدت زمان اعتبار مجوز کلینیک ترک اعتیاد یک سال است و پس از آن در صورت احراز شرایط قابل تمدید است. برای دسترسی بیشتر متقاضیان به اطلاعاتی که در خصوص آئیننامه تاسیس کلینیک مرکز اعتیاد لازم است تا تمام جزئیات و بندهای آئیننامه مذکور را مورد بررسی قرار دهند.
مطالب بیشتر: تاسیس درمانگاه دندانپزشکی
تهیه نقشه های اجرایی و اخذ تاییدیه از دانشگاه های مربوطه
لازم است موسس یا موسسان طرحها و اهداف بلندمدت خود را در خصوص تاسیس کلینیک ترک اعتیاد به کمیسیونهای ذیربط ارائه نمایند. این کار ضمن رسمیت بخشیدن به فعالیتهای موسسه درمانی مذکور همچنین میتواند در سرعت بخشیدن به روند دریافت مجوز و حتی تنظیم هزینههای مورد نیاز و اخذ وام از بانکهای معتبر در صورت نیاز نیز به آنها یاری برساند. در صورتی که موسسان قادر نباشند به تنهایی در این زمینه تصمیمگیری کنند یا جهت تهیه نقشههای اجرایی و اخذ تاییدیه از دانشگاههای مربوطه با مشکلاتی مواجه هستند میتوانند در هر مرحله از راهنمایی و مشاوره کارشناسان این حوزه بهرهمند شوند. از سویی به دلیل ریشه دوانیدن اعتیاد در برخی مناطق وجود کلینیکهای ترک اعتیاد تا حدود زیادی میتواند در فرهنگسازی برای ترک این بلای خانمانسوز موثر واقع شود. البته متقاضیان تاسیس این کلینیکها لازم است در دورههای خاصی نیز که به همین منظور تشکیل میشود شرکت نمایند و این دورهها را با موفقیت به پایان برسانند. همچنین لازم است به این نکته نیز توجه داشته باشید که حتما در این زمینه چشماندازهای موسسه درمانی خودتان را به گونهای تعریف کنید که اهداف کوتاه مدت و تحققیافتنی در مقاطع خاص را از سایر اهداف بلندمدت متمایز کنید. در هر مرحله هر یک از نقشههای اجرایی موسس یا موسسان باید به تایید دانشگاههای مربوطه رسیده و مجوزهای لازم صادر شود.
اخذ وام از بانک های معتبر در صورت نیاز
هر یک از موسسات درمانی به منظور بقا و تداوم فعالیتهای خود در عرصه خدمات درمانی نیازمند تجهیزات و سرمایهگذاری هستند. هزینه تجهیزات میتواند متشمل بر دستگاههای پیشرفته در حوزه تشخیص و توانبخشی مورد استفاده قرار گیرند. در این شرایط بانکهای معتبر به عنوان یکی از پشتوانههای مالی سرمایهگذاران وارد عمل میشوند و با اعطای تسهیلات مناسب از تاسیس و افتتاح چنین مراکزی حمایت میکنند. در صورتی که موسسان بر اساس فهرستی مدون و توجیهپذیر پس از تقاضای رسمی در خصوص معرفی به بانک اقدام نمایند میتوانند از شرایط اخذ وام از بانکهای معتبر در صورت نیاز و اعتباراتی که بانکهای عامل بدین منظور در اختیار دارند برخوردار شوند.