جراحی ارتوپدی – مناطقی در بدن که نیاز به جراحی ارتوپدی دارند!

جراحی ارتوپدی نوعی عمل است که بر روی سیستم اسکلت عضلانی انجام میشود؛ این سیستم شامل استخوانها، ماهیچهها، روباطها، مفاصل و تاندونها است؛ سه نوع مختلف جراحی ارتوپدی وجود دارد؛ روشهای سنتی و قدیمی که قبلا مورد استفاده قرار میگرفتند امروزه با روشهای جدید به رقابت میپردازد که این روشهای جدید کمتر تهاجمی و دردناک هستند و همچنین زمان بازیابی و برگشتن به زندگی عادی بهوسیلهی آنها کوتاهتر است؛ در ادامه خانه سلامت ایران به تشریح انواع جراحی ارتوپدی خواهد پرداخت.
برخی افراد از این که به جراح ارتوپد مراجعه کنند خجالت زده هستند و از این میترسند که پزشک آنها را زیر تیغ جراحی خواهد برد اما غافل از این هستند که تنها روش درمانی که ارزش جراحی دارد جراحی ارتوپدی است زیرا بعد از آن نوع زندگی آنها متفاوت خواهد شد در ادامه با انواع جراحی ارتوپدی آشنا خواهید شد.
جراحی ارتوپدی برای جایگزینی مفصل
در این روش مفصل آسیب دیده را با یک مفصل پروتزی جایگزین میکنند و این نوع جراحی یکی از رایجترین نوع جراحی ارتوپدی است؛ از جمله مفصلهایی که با روش جراحی ارتوپدی جایگزین میشود میتوان به مفصل زانو و لگن اشاره کرد. بسیار مهم است که بیمار بعد از جراحی تحت نظر قرار بگیرد زیرا ممکن است که خطرات جدی او را تهدید کند؛ تهدیدی که ممکن است متوجه بیمار باشد این است که ایمپلنت یا موادی که ایمپلنت را در بدن نگه داشتهاند راهی به درون خون باز کنند و این طریق سم وارد خون بیمار گردد و او را مسموم کند.
جراحی ترمیم مفصل
اگر یکی از ایمپلنتهای موجود کارایی خود را از دست بدهد، ممکن است که نیاز باشد از بدن بیمار خارج شود و یک ایمپلنت جدید جایگزین آن گردد؛ جراحی ترمیم مفصل معمولا زمانی انجام میشود که بیمار یک ایمپلنت معیوب دریافت کرده باشد یا ایمپلنت او قدیمی شده باشد.
دبریدمان (Debridement)
زمانی که بافت از بین رود یا آسیب ببیند نیاز است که آن را از بدن خارج کنیم. قبل از این که بیمار بعد از جراحی بهبودی خود را بازیابد؛ روش خارج کردن بافت به تصمیم پزشک بستگی دارد و در برخی از موارد نیاز است که استخوان به همراه بافت از بدن خارج شود.
فیوژن (Fusion) ستون فقرات
با جراحی فیوژن ستون فقرات، مهرههای ستون فقرات توسط پیوندهای خاصی به یکدیگر نزدیک میشوند و به ستون فقرات پایداری بیشتری داده میشود یا آسیبهای ایجاد شده در آن را از بین میبرد.
فیوژن استخوان
در جراحی فیوژن استخوان، همانند فیوژن ستون فقرات از پیوند استفاده میشود تا استخوانهای شکسته شده را به یکدیگر متصل کنند و به درمان آن کمک کنند.
ترمیم بافت نرم
این نوع جراحی بر ترمیم رباطها و تاندونها متمرکز است.
ثابت کردن داخلی استخوان
در این روش از جراحی ارتوپدی اجزای استخوان را به هم متصل میکنند و با استفاده از پیچهای مخصوص آنها را محکم در کنار یکدیگر نگه میدارند در نتیجه به مرور زمان بهبود خواهند یافت؛ در برخی از موارد این ابزار درون بدن باقی میمانند . نیازی به خارج کردن آنها نیست.
استئوتومی (osteotomy)
اگر استخوانهای کودک دچار تغییر شکل شده باشد نیاز دارد که جراحی ارتوپدی انجام دهد تا تغییر شکل ایجاد شده از بین برود و به صورت صحیح استخوانها رشد کنند.
جراحی ارتوپدی تروما (trauma)
تصادفها، بیماریهای طبیعی و خشونت میتوانند جز عوامل ایجاد کننده جراحت در سیستم اسکلت عضلانی باشند؛ در حالتی که بیمار اورژانسی باشد جراحی ارتوپدی تروما میتواند به سرعت استخوان آسیب دیده را ترمیم کند و رباط پاره شده را بهبود ببخشد و از آسیبهای طولانی مدت جلوگیری کند؛ جراح ارتوپدی تروما بعد از جراحی فرد بیمار برای مدت طولانی او را تحت مراقب خود قرار میدهد تا به طور کامل بهبودی یابد.
مناطقی در بدن که نیاز به جراحی ارتوپدی دارند
برخی از نواحی بدن است که بیشتر تحت جراحی ارتوپدی قرار میگیرند و جراحی این مناطق رایجتر است از جملهی این مناطق عبارتند از:
- مچ دست
- رایجترین علت جراحی ارتوپدی مچ دست به دلیل کانال کارنال یا شکستگی استخوان این ناحیه است.
- مچ پا
- شکستگی مچ پا یکی از جراحتهای رایج ورزشی است؛ همچنین از جراحتهای رایج محل کار یا مناطقی است که کارگران از ارتفاعات سقوط میکنند یا خطرات ناشی از سفر است که موجب شکستگی این ناحیه از بدن میگردد.
- لگن
- معمولترین جراحی ارتوپدی لگن برای ترمیم گردن استخوان ران و جایگزینی استخوان لگن به یک پروتز است.
- ستون فقرات
- معمولترین نوع جراحی ارتوپدی ستون فقرات لامینکتومی (laminectomy)، فیوژن ستون فقرات و جراحی دیسک بین مهرهای
- شانه ها
- جراحی ارتوپدی میتواند به طور موثری بر گردش شانهها، برداشتن فشار از آنها یا ترقوه کمک کند.
- زانو ها
- دو جراحی MCL و ACL از رایجترین جراحیهای ارتوپدی زانوها محسوب میشوند، همچنین برای جایگزینی زانو نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
مقایسه روش های قدیمی و جدید جراحی ارتوپدی
اکثر جراحیهای ارتوپدی به روش قدیمی یا با استفاده از روش آرتروسکوپی (arthroscopy) انجام میشود؛ در بسیاری از موارد نیاز است که جراحی باز انجام شود اما اکثر روشهای جراحی در دو دسته قرار میگیرند؛ جراحی سنتی یا قدیمی معمولا به زمان بازیابی بیشتری نسبت به روش آرتروسکوپی بعد از جراحی نیاز دارند و معمولا بخشی از بدن که تحت جراحی است شکافته میشود؛ در حالی که روش آرتروسکوپی به عنوان روشی محسوب میشود که کمتر تهاجمی است اما خطرات خود را نیز به همراه دارد به طور کلی هر روش درمانی فواید و مضرات خود را دارد؛ زیرا در هر روش احتمال عفونت در محل جراحی شده وجود دارد.
درمان روماتیسم مفصلی به کمک جراحی ارتوپدی
ممکن است که هرگز نیازی به جراحی برای درمان روماتیسم مفصلی نداشته باشید؛ امروزه داروها میتوانند این بیماری را متوقف یا سرعت پیشرفت آن را کند کنند با این وجود اگر بیمار دچار آسیب زیاد مفصل شده باشد که این آسیب بر روی حرکت و عملکرد فیزیکی او تاثیر سو گذاشته باشد ممکن است پزشک متخصص روماتیسم مفصلی فرد را به یک جراح ارتوپد معرفی کند تا تحت جراحی قرار بگیرد و مفصل، جایگزین مفصل آسیب دیده کند.
جراح ارتوپد
جراح ارتوپد فردی است که به درمان جراحتها و بیماریهایی میپردازد که سیستم اسکلت عضلانی فرد را تحت تاثیر قرار داده است؛ بسیاری از این متخصصان در بخش مشخصی از بدن مانند لگن، زانوها، پاها و رانها متخصص هستند؛ آنها ابتدا پزشک نوع جراحت و اختلال را تشخیص میدهد سپس برنامه و طرحی برای درمان انتخاب میکنند که میتواند شامل مصرف دارو باشد، ممکن است که پزشک ورزش خاصی را به بیمار توصیه کند یا او را به فیزیوتراپ ارجاع دهد تا بتواند دوباره قدرت حرکت، مقاومت استخوانها و عملکرد حرکتی خود را بازیابد و همچنین به بیمار آموزشهای لازم جهت جلوگیری از ایجاد مشکلات بیشتر داده شود؛
نتیجه گیری
جراحی ارتوپدی نوعی جراحی است که توسط متخصص ارتوپدی انجام میشود و هدف از انجام این جراحی درمان بیماریهای مربوط به سیستم عضلانی اسکلت بدن بیمار است؛ جراحی ارتوپدی دارای انواع مختلفی است که ابتدا با توجه به نوع جراحت، جراح ارتوپد نوع مشکل را تشخیص میدهد و سپس بر اساس آن جراحی مورد نیاز را انتخاب میکند؛ گاهی نیاز است که جراحی ارتوپد با دیگر درمانها همراه شود تا تاثیر بهتری بر بهبود سلامتی بیمار داشته باشد به طور مثال نیاز است که بیمار بعد از جراحی به فیزیوتراپ مراجعه کند تا بتواند تحرک فیزیکی خود را بازیابد. خانه سلامت ایران سعی بر این داشت که طی این مقاله اطلاعات لازم را به شما منتقل کند.