گلو درد – عوامل رایج ایجاد کننده گلو درد و نحوه درمان

گلو درد یک بیماری کاملا رایج و معمول است و هر فردی در طول زندگی خود حداقل یک بار آن را تجربه خواهد کرد؛ از جمله عواملی که موجب درد در ناحیه گلو میشود میتوان به ویروسها، ریفلاکس اسید یا آلرژی اشاره کرد؛ گلودرد غذا خوردن و نوشیدن را دچار مشکل میکند و اگر بسیار جدی باشد تورم ایجاد شدهی ناشی از آن موجب کاهش وزن یا دیگر مشکلات خواهد شد؛ خانه سلامت ایران در این مقاله شما را با انواع گلو درد و راه های درمان آن آشنا خواهد کرد.
عوامل رایج ایجاد کننده گلو درد
این مشکل میتواند علل متفاوتی داشته باشد از جمله عوامل معمول ایجاد کننده آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عفونت ویروسی
آنفولانزا، ویروسهای سرماخوردگی، خروسک (Croup)، منونوکلئوز، هرپانژین (التهاب دهانی)، سرخک و آبله مرغان
عفونت باکتریایی
باکتری استرپتوکوکوس(streptococcus) نوعی باکتری است که میتواند موجب درد شدید در ناحیه گلو و تورم لوزهها شود نوعی دیگر از باکتری وجود دارد که آرکانوباکتریوم (Arcanobacterium) نامیده میشود و در ایجاد گلودرد نقش مهمی بازی میکند؛ برای درمان درد ناشی از عفونت باکتریایی باید از آنتی بیوتیک استفاده کرد، استرپتوکوکوس در صورتی که به سرعت تحت درمان قرار نگیرد میتواند به قلب و کلیه فرد آسیب جدی وارد کند.
عفونت سینوسی و مجاری بینی
باکتریها، ویروسها و حتی قارچها میتوانند از راه مجرای بینی به گلو راه پیدا کنند در نتیجه عفونت و مخاطی که از گلو به سمت پایین حرکت میکند موجب ایجاد درد در گلو خواهد شد.
آلرژی
گرد و خاک، قارچ یا آلرژیها در موارد خاص میتوانند موجب ورود ترشحات از راه بینی به گلو شوند و در نتیجه فرد دچار گلو درد خواهد شد.
ریفلاکس اسید
درد ناشی از ریفلاکس اسید معمولا در صبح شدیدتر خواهد بود زیرا در طول شب اسید از راه مری به دهان میآید و بعد دوباره به معده باز میگردد و موجب درد صبحگاهی در گلو خواهد شد.
هوای خشک، مواد شیمیایی یا سیگار کشیدن
این مواد آلوده ممکن است وقتی که فرد با دهان باز تنفس میکند وارد گلو شوند.
زیاد صحبت کردن
زیاد صحبت کردن یا استفاده از صدا میتواند از جمله عوامل گلو درد باشند این مشکل معمولا در خوانندهها و افرادی که به دلیل نوع شغل باید زیاد صحبت کنند امری شایع است؛ خس خس کردن گلو و درد هنگام صحبت کردن از نشانههای معمول آن است.
استفاده از لوله هوا
برخی از افراد به دلیل جراحی یا بیماری خاصی مجبور به استفاده از لوله هوای کمکی هستند و همین امر موجب ایجاد درد در ناحیهی گلو خواهد شد اما موقتی است و یکی دو روز بعد از خارج کردن لوله از بین خواهد رفت.
جراحی
جراحیهایی مانند تیروئیدکتومی نیز موجب درد در گلو خواهند شد، آندوسکوپی تست دیگری است که به دلیل وارد کردن آندوسکوپ از راه دهان، گلو میتواند آسیب ببیند و فرد احساس درد کند.
سرطان
اگرچه سرطان گلو بسیار به ندرت اتفاق میافتد اما تومورها با رشد خود درد به همراه خواهند آورد.
بهترین زمان برای مراجعه به پزشک
در صورتی که درد به صورت مداوم و بدون دلیل مشخصی احساس شود باید به متخصص مراجعه کرد او با معاینه دقیق، عاملی که موجب به خطر انداختن سلامتی شده است را مییابد؛ در صورتی که عفونت باعث درد باشد فرد علائمی مانند تب، سرفه و خستگی را تجربه خواهد کرد.
تشخیص گلو درد باکتریایی یا ویروسی بدون مراجعه به پزشک بسیار مشکل است زیرا در صورتی که استرپتوکوکوس به سرعت درمان نشود عوارضی جدی فرد را تهدید خواهد کرد پس در صورت مشکوک بودن باید تست انجام شود؛ درد شدید یا تورم لوزهها دو علامت مهم هستند که در صورت مشاهده باید به پزشک مراجعه شود؛ گلو درد همراه با خارش و قرمزی معمولا باکتریایی است و پزشک در صورت نیاز آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد؛ گلودرد ناشی از ورود ترشحات بینی به گلو به ندرت جدی است، با این وجود اگر درد آن برای مدتی طولانی فرد را درگیر خود کرده است باید به پزشک مراجعه کند تا علت آن ریشه یابی شود؛ دردهای صبحگاهی با نشانه سوزش سر معده باید فورا تحت درمان قرار گیرند زیرا مشکل میتواند از معده باشد در این حالت پزشک داروهایی برای ریفلاکس معده تجویز خواهد کرد؛ داروهای بسیاری وجود دارند که به دو صورت همراه با نسخه و بدون نسخه قابل تهیه هستند و به درمان ریفلاکس معده کمک میکنند با این وجود برای تشخیص اولیه باید به پزشک مراجعه کرد.
بهترین درمان ها برای گلو درد
طبق بررسی خانه سلامت ایران، گزینههای محدودی وجود دارند که با کمک گرفتن از آنها میتوانید به سرعت از درد گلو رهایی یابید:
- درمان به کمک سبک زندگی
- آب بنوشید
- از سیگار کشیدن دوری کنید
- از مرطوب کننده هوا استفاده کنید
داروها
داروهای بسیاری برای برطرف کردن این درد وجود دارند که میتوانید از آنها کمک بگیرید:
آنتی بیوتیک ها
اگر درد، ناشی از عفونت باکتریایی باشد پزشک آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد آنتی بیوتیک تجویز شده میتواند شامل آمپول یا داروهای خوراکی باشد که بیمار باید طی دورهای مشخص شده آنها را مصرف کند، حتما قبل از تجویز دارو پزشک را در جریان آلرژی خود قرار دهید زیرا برخی از آنتی بیوتیکها مانند پنی سیلین حساسیتزا هستند.
آنتی هیستامین ها
اگر از آلرژی رنج میبرید باید از آنتی هیستامین استفاده کنید؛ هیستامین زمانی در بدن ترشح میشود که فرد در معرض مواد آلرژی زا مانند آلودگی، قارچ گرد و خاک قرار بگیرد و این امر موجب درد در بدن فرد میگردد از جمله آنتی هیستامین ها میتوان به این موارد اشاره کرد: سیتریزین، لوراتادین و فکسوفنادین.
داروی مخصوص ریفلاکس معده
درمان ریفلاکس معده کمی به زمان نیاز دارد اما هر چه سریعتر نسبت به درمان اقدام شود ریفلاکس و علائم آن نیز سریعتر درمان خواهند شد و در نتیجه درد گلو از بین خواهد رفت؛ پزشک ممکن است که تصمیم بگیرد درمان را با محدود کننده H۲ یا پمپ محدود کننده پروتون آغاز کند ممکن است که هر دو دارو را بدون نسخه تهیه کنید؛ داروی محدود کننده H۲ پپسید (Pepcid) است و داروی مخصوص پمپ محدود کننده پروتون شامل امپرازول(Omeprazole) ، لانسوپرازول(lansoprazole) و نکسیوم(Nexium) است.
جلوگیری از ایجاد گلو درد
مهمترین عامل برای جلوگیری از این درد باکتریایی یا ویروسی، شستن دستها است، دستهای خود را به مدت ۲۰ ثانیه به طور کامل بشویید؛ در صورتی که به سرویس بهداشتی دسترسی ندارید استفاده از محلولهای ضدعفونی کننده دست گزینه خوبی برای جایگزینی شستن دستها محسوب میشوند.
درمانهای خانگی برای رفع گلو درد
- غرغره آب نمک
- عسل ( در صورتی که به عسل حساسیت نداشته باشید از آن میتوان به عنوان یک آنتی باکتریال قوی برای درمان عفونتهای باکتریایی به خوبی استفاده کنید)
- استفاده از محلول ضدعفونی کننده بینی و دهان
- دوش آب گرم
- بالا نگه داشتن سر (هنگام خواب نباید سر و بدن در یک سطح قرار بگیرند با این کار از ریفلاکس معده و ورود آن به گلو و دهان جلوگیری خواهد شد)
نتیجه گیری
با قرار گرفتن در نیمه دوم سال و سرد شدن هوا گلودرد امری عادی است هرچند در اکثر موارد این عارضه خطر جدی برای سلامتی فرد محسوب نمیشود؛ در صورتی که درد تداوم داشته باشد باید به پزشک مراجعه شود زیرا گلودردهای باکتریایی و ویروسی باید توسط پزشک تشخیص داده شوند و تحت درمان قرار بگیرند؛ خانه سلامت ایران در این مقاله انواع گلو درد و راه های درمان آن را مورد بررسی قرار داد.